Naturoli - Sojin lecitin

Vsebuje lecitin divje soje.
 
  • Bogat s fosfolipidi, glavnimi gradniki celičnih membran.
  • Holin sodeluje pri prenosu živčnih impulzov v živcih in možganih.
  • Sodeluje pri metabolizmu maščob v jetrih in krvnih žilah.
  • Uporabno pri fizičnem in umskem naporu, ko se pojavijo višje zahteve po hranilih.
  • Bogat z nujno potrebnim holinom
Redna cena:
9,76 €
Članska cena:
9,17 €
Pakiranje:
Količina:

NATUROLI – SOJIN LECITINSojin lecitin, vrste soje

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje sojin lecitin. Je bogato s fosfolipidi, ki so glavne sestavine celičnih membran in je izvrsten vir holina, ki je osnova za sintezo živčnih prenašalcev.
 
Za pridelavo Naturoli – sojinega lecitina se uporablja zgolj divja soja (Glycine soja), ki prosto raste v naravi Vzhodne Azije in je predhodnica danes kultivirane soje (Glycine max). Divja soja je enoletnica iz družine stročnic.
 LECITIN

Lecitini so oljne snovi, ki jih najdemo v živilih rastlinskega (soja) ali živalskega izvora (jajčni rumenjak).
Sojin lecitin

Sojin lecitin sestavljajo tri glavne vrste fosfolipidov: fosfatidilholin (PC), fosfatidilletanolamin (PE) in fosfotidillinositol (PI). Pridobivamo ga iz sojinega olja in se v glavnem uporablja kot naravni emulgator in stabilizator v različni hrani. Leta 1850 ga je prvi odkril francoski znanstvenik Maurice Gobley in ga pomenoval lecitin po grški besedi »lekithos«, kar pomeni jajčni rumenjak, ki je predstavljal do takrat glavni vir za pridobivanje lecitina. Danes se večina lecitina pridobi iz soje.
 


Lecitin je izvrsten vir holina, ki je esencialen za vsako živo celico v telesu in ena glavnih sestavin celičnih membran. Pomemben je za sintezo membranskih fosfolipidov in acetilholina (živčni prenašalec), metilacijski metabolizem (metabolizem eno karbonskih skupin), holinergično nevrotransmisijo, transmembransko signaliziranje in transport ter presnovo holesterola. Brez holina pomembna hranila ne bi mogla vstopati in izstopati iz celic.

SOJA

Rastlinsko vrsto soj delimo v dve podvrsti in sicer prvo z nazivom Glycine in drugo z nazivom Soja. Podvrsta Soja vključuje kultivirano sojo - Glycine max. in njeno divjo predhodnico divjo sojo - Glycine soja, ki sta obe enoletnici. Drugi podvrsto, ki jo imenujemo Glycine, pa predstavlja kar 16 trajnic, na primer Glycine canescens, Glycine Tomentella (obe najdemo v Avstraliji in Papui Novi Gvineji).


Divja soja
 
 
 
Divja in kultivirana soja imata skupnega prednika in sta se ločili pred približno 270.000 leti. Predhodnika današnje kultivirane soje pa so ljudje kultivirali šele pred približno 9.000 leti. Genetsko se razlikujeta približno tako, kot se razlikuje človek od šimpanza.
Razvoj soje
Divja soja raste kot plazilka s številnimi razvejanimi vejami, cveti kasneje in ima majhna črna semena za razliko od velikih rumenih pri kultivirani soji. Stroki se hitreje strejo in omogočajo daljše razdalje širitve semena.
 
Divja soja ima za razliko od kultivirane precej višjo vsebnost koristnih substanc in proteinov ter, do dvakrat višjo vsebnost nenasičenih omega 3 in omega 6 maščobnih kislin predvsem linolenske kisline, kljub manjši skupni vsebnosti maščob.
 
Kultivirana soja je ravna, močno razvejana rastlina pokrita s finimi rjavimi ali sivimi dlačicami, ki v višino doseže 50-150cm. Cveti z majhnimi neopaznimi vijoličnimi, rožnatimi ali belimi cvetovi. Listi so sestavljeni iz treh lističev in odpadejo preden je seme zrelo. Stroki rastejo v gručah po 3 do 5 komadov. Dolgi so od 3 do 8 cm in običajno vsebujejo 3 do 4 semena.
 
Ker se v semenu soje nahaja manj škroba kot v drugih žitaricah, se iz sojine moke pripravlja kruh za sladkorne bolnike, keksi in prepečenci, izdelani iz sojine moke, so odlična hrana za otroke, ki imajo vnetje sečnega mehurja. Hranljivi in vitaminizirani sojini proizvodi so idealno nadomestilo za hrano živalskega izvora, poleg tega se sojino zrnje uporablja kot zelenjava. Pri namakanju zrnja v vodi, pa dobimo sojino mleko, ki je po kemični sestavi podobno kravjemu in lahko iz njega delamo tudi jogurt, kislo mleko in sir. Tudi iz kuhanega sojinega zrnja se dajo pripraviti različne jedi: pleskavice, polpete, omake, iz praženega semena pa tudi kava. Soja vsebuje malo škroba in precej beljakovin. Fitosterole, glicin, fazeolin, legumin, precej masti v obliki palmitata, oleina in linolena. Vsebje še saharozo, maltozo, pektin in vitamine A, B in C ter precej fosforja.
 
Pakiranje: 70 mehkih kapsul.
Neto:49,0 g
 
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


Cvet soje
                                     
Naturando
Sestavine v proizvodu:
  • sojin lecitin v sončničnem olju (Glycine Soja),
  • želatina,
  • utrjevalec: glicerol.
 
Povprečna vsebnost v 2 kapsulah
Sojin lecitin 1,08 g

 
Priporočena dnevna količina: 1 – 2 kapsuli na dan.
 
Sojin lecitin            
                       
Odmerjanje:Sojin lecitin odmerjanje
Z velikim požirkom vode pogoltnite 1-2 kapsuli na dan.
 
Kontraindikacije: ne obstajajo, razen pri preobčutljivosti na sestavine.
 
 
Opozorilo:
Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.
 
 
 
SKLEP Ministrstva za zdravje o prijavi št.: 332/940/2011-2.
 
 
 
POZOR: Prehransko dopolnilo ni zdravilo in ne nadomešča zdravljenja. V primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte z izbranim zdravnikom. Če opazite kakršnekoli stranske učinke prenehajte z uporabo prehranskega dopolnila in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.                                    

Povej svoje mnenje

Napiši komentar:

Objavi mnenje

Povej svoje mnenje

Vaš komentar je bil uspešno oddan!
 
Za nov komentar klikni
tukaj

Povej svoje mnenje

Za pisanje mnenj moraš biti prijavljen.
Prijavite se tukaj.
 
Če še niste registrirani uporabnik, se lahko registrirate tukaj.
 

Priporoči prijatelju

E-pošta pošiljatelja:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Pošlji

Pošlji sporočilo

Sporočilo je bilo uspešno poslano!
 
Za novo sporočilo klikni tukaj.
 
Redna cena:
9,76 €
Članska cena:
9,17 €
Pakiranje:
Količina:
Sorodni artikli
 
Včlani se zdaj!
Brošura IL HWA GINSENG

Na vrh


Prijava na E-novice!
Naročite se na brezplačne članke, nasvete, obvestila o akcijah in novih izdelkih.
Vprašajte farmacevta!
Imate vprašanje o hujšanju, prehrani
ali fitnesu?

Postavite vprašanja farmacevtu...
RAPID SSL
Garancija varnega nakupa. Vaša varnost nam pomeni zelo veliko in iz tega razloga vam zagotavljamo varen nakup.
Več informacij na:
info@biolekarna.si