Naturoli - Omega 3-6-9

Optimalno razmerje med najpomembnejšimi maščobnimi kislinami.
 
  • Optimalna kombinacija ribjega olja, olja borage ter olja iz semen lana
  • Idealno razmerje za vnos omega-3, omega-6 in omega-9 maščobnih kislin.
  • Dodan vitamin E.

Redna cena:
14,29 €
Članska cena:
13,43 €
Pakiranje:
Količina:

NATUROLI – OMEGA 3-6-9


Omega 3, omega 6 in omega 9 so za naše telo zelo pomembne maščobne kisline. Vsaka ima več koristnih lastnosti za telo, je pa pomembno, da jih zaužijemo v pravem razmerju. Kombinacija vseh treh najpomembnejših maščobnih kislin je koristna predvsem za tiste, ki imajo slab apetit in posledično zaužijejo premalo hranilnih sestavin.

Funkcionalne sestavine:

- ribje olje (omega 3)

Bogato predvsem z EPA in DHA. Vsebuje pa tudi ALA in še druge omega 3 maščobne kisline.
EPA = eikozapentanojska kislina (polinenasičena maščobna kislina z 20 ogljikovimi atomi in 5 dvojnimi vezmi)
DHA = dekozaheksanojska kislina (polinenasičena maščobna kislina z 22 ogljikovimi atomi in 6 dvojnimi vezmi)
ALA = α-linolenska kislina (polinenasičena maščobna kislina z 18 ogljikovimi atomi in 3 dvojnimi vezmi)


- olje borage (omega 6)


je poleg svetlinovega olja, najpomembnejši izvor gama-linolenske kisline, ki je nenasičena dolgoverižna omega 6 maščobna kislina in jo v naravi najdemo le še v materinem mleku, svetlinovem olju in v malih količinah v olju črnega ribeza. Poleg drugih je pomembna omega 3 maščobna kislina še CLA.
GLA = gama linolenska kislina; (polinenasičena maščobna kislina z 18 ogljikovimi atomi in 3 dvojnimi vezmi)
CLA = konjugirana linolna kislina; (polinenasičena maščobna kislina z 18 ogljikovimi atomi in 2 dvojnima vezema)


- olje iz semen lana (omega 9)


je najboljši vir omega 9 maščobnih kislin. Vsebuje pa tudi idealno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6.
Omega 9 sicer niso esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih telo lahko sintetizira in so celo najbolj pogoste maščobe v telesnih celicah.
Najbolj pogosta omega 9 je:
Oleinska kislina; (mononenasičena maščobna kislina z 18 ogljikovimi atomi in 1 dvojno vezjo)


- vitamin E




OMEGA 3 maščobne kisline potrebujejo vitamin E za boljšo izrabo v telesu. Varuje celice pred oksidativnim stresom, torej škodljivimi vplivi prostih radikalov, poleg tega pa v proizvodu deluje kot konzervans.





Zamenjava nasičenih maščob v prehrani z nenasičenimi (oleinska kislina) pomaga pri vzdrževanju normalnega nivoja holesterola. EPA/DHA  prispevata k normalnemu delovanju srca (vnos vsaj 250mg na dan), vzdrževanju normalnega krvnega tlaka (3g na dan) in normalnega nivoja trigliceridov (2g na dan). DHA prispeva k vzdrževanju normalnega vida (250mg dan). ALA pa ima vlogo pri ohranjanju normalnega nivoja holesterola (2g na dan). Omega maščobne kisline so pomembne tudi pri razvoju zarodka in dojenih otrok, predvsem za razvoj možganov in oči (k običajnemu dnevnemu vnosu 250mg še vnos vsaj 200mg DHA pri noseči ali doječi materi).


Pakiranje: 50 mehkih kapsul.
Neto teža: 65,0 g

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano





Omega 3


Omega 3 so polinnenasičene maščobne kisline, ki jih telo samo ne more proizvesti.

Polinenasičene maščobne kisline so kisline z različno dolgo verigo ogljikovih atomov ter z vsaj eno dvojno vezjo. Običajno imajo večkratne (poli) dvojne (nenasičene) vezi. Kisline s samo enojnimi vezmi imenujemo nasičene.

Pri omega 3 kislinah je zadnja dvojna vez na 3 ogljikovem atomu od omege oz. konca verige. Omega, kot zadnja črka v grški becedi, običajno označuje konec nečesa, za razliko od alfe, prve črke, ki pomeni začetek (začetek in konec; alfa in omega).

Obstajajo številne omega 3 maščobne kisline, ki se razlikujejo po kemični obliki in velikosti. Tri  fiziološko najpomembnejše so:

- EPA (eikozapentanojska kislina); vsebuje 20 ogljikovih atomov in 5 dvojnih vezi,
- DHA (dekozaheksanojska kislina); vsebuje 22 ogljikovih atomov in 6 dvojnih vezi,
- ALA (α-linolenska kislina); vsebuje 18 ogljikovih atomov in 3 dvojne vezi.

Ker človeško telo samo ne more sintetizirati omega 3 maščobnih kislin, jih imenujemo esencialne kisline in jih zato moramo pridobiti s prehrano. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča tedensko vsaj dva obroka, ki vsebujeta mastne ribe bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, predvsem EPA in DHA. Zahodni svet s prehrano običajno ne dobi dovolj omega 3 kislin, pomanjkanje pa lahko vodi v kronične bolezni kot so debelost, sladkorna bolezen in srčno žilna obolenja. Pomembne so tudi pri razvoju zarodka in otrok  predvsem za razvoj možganov in oči (pri noseči ali doječi materi bi naj bil vnos vsaj 200mg DHA dodatno k potrebnemu vnosu za odrasle 250mg DHA/EPA).

 

Omega 6

 
Omega 6 so prav tako kot omega 3, polinnenasičene maščobne kisline, ki jih telo samo ne more proizvesti. 
Razlika je le v tem, da imajo zadnjo dvojno vez na 6 ogljikovem atomu od konca verige.

Te maščobne kisline so primarno namenjene kot vir energije. Najbolj pogosta omega 6 kislina je linolna kislina, ki se pretvori v daljšo arahidonsko kislino (ARA oz. AA).
Prav tako kot EPA (omega 3) je tudi ARA (omega 6) osnova za tvorbo eikozanoidov (to so levkotrieni in tri vrste prostanoidov: tromboksani, prostaglandini, prostaciklin; gre za lipide, ki imajo podobno delovanje kot hormoni). Eikozanoide so odkrili šele leta 1979, kasneje pa še, da nekateri eikozanoidi nastajajo tudi iz omega 3 maščobnih kislin, vendar imajo šibkejše ali včasih celo obratne učinke kot tisti iz omega 6 maščobnih kislin.

Izraz eikozanoid izhaja iz grške besede eicosa, ki pomeni dvajset, torej sem spadajo maščobne kisline z 20 ogljikovimi atomi, predvsem EPA, ARA in DGLA.

Nekateri od učinkov eikozanoidov na celice so:
- učinek na reproduktivne funkcije,
- uravnavanje strjevanja krvi in krvnega tlaka,
- povzročanje vnetja, bolečine in povišane temperature ob poškodbah in boleznih,
- uravnavanje telesne temperature,
- uravnavanje ciklusa budnosti in spanja.

Čeprav so omega 6 kisline esencialne, kar pomeni, da jih telo samo ne more proizvajat jih v zahodnem svetu s hrano običajno zaužijemo celo preveč. Pomembno je namreč pravilno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Olja ki vsebujejo velik oziroma prevelik delež omega 6 maščobnih kislin so: sončnično olje, koruzno olje, sojino olje, olja iz bombažnih semen. Optimalno razmerje omega 6 : omega 3 bi bilo  4:1, je pa dejansko včasih 10:1 ali celo 50:1.

Najbolj pogosta omega 6 maščobna kislina je:
- Linolna kislina; vsebuje 18 ogljikovih atomov in 2 dvojni vezi
Se pa ta običajno pretvori v daljšo
- ARA oz. AA (arahidonska kislina); vsebuje 20 ogljikovih atomov in 4 dvojne vezi
Najpomembnejša omega 6 maščobna kislina pa je:
- GLA (gama linolenska kislina); vsebuje 18 ogljikovih atomov in 3 dvojne vezi
Najboljši vir te kisline je olje borage ali pa svetlinovo olje.
Po zaužitju GLA se večji del pretvori v:
- DGLA (dihomo gama linolensko kislino); ki pa vsebuje 20 ogljikovih atomov in 3 dvojne vezi
Še ena od bolj znanih omega 6 maščobnih kislin je:
- CLA (konjugirana linolna kislina); 18 ogljikovih atomov in 2 dvojni vezi, ki bi naj imela vpliv na razmerje med maščobo in mišično maso, zato jo včasih uporabljajo bodybuilderji.
 

Omega 9


Omega 9 maščobne kisline so mononenasičene maščobne kisline, kar pomeni, da imajo samo eno dvojno vez. Ta vez se nahaja 9 ogljikovih atomov od konca ogljikove verige.

Najbolj pogosta je:
- Oleinska maščobna kislina; vsebuje 18 ogljikovih atomov in 1 dvojno vez,

Omega 9 niso esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih telo lahko sintetizira in so celo najbolj pogoste maščobe telesnih celicah. Najboljši vir teh kislin je olje iz semen lana ter oljčno olje in olje iz oreščkov makadamije.

Oleinska kislina sodeluje pri uravnavanju LDL in HDL holesterola, omega 9 mononenasičene maščobne kisline pa bi naj sodelovale tudi pri vnetnih procesih in pretvorbi inzulina.
         
 


                                 
Sestavine v proizvodu:
  • ribje olje,
  • laneno olje (Linum usitatissimum L.),
  • olje borage (Borago officinalis L.)
  • želatina,
  • utrjevalec: glicerol,
  • vitamin E (D-alfatokoferol),

Povprečna vsebnost                                                 v 1 kapsuli       % RDA (1kapsula)
Ribje olje 
329,20 mg
 
   od tega EPA (eikozapentanojska kislina)
59,00 mg  
   od tega DHA (dekozaheksanojska kislina)
39,00 mg  
Olje borage  329,20 mg  
   od tega GLA (gama linolenska kislina)
66,00 mg  
Olje iz semen lana 329,20 mg  
   od tega oleinska kislina 43,00 mg  
Vitamin E 6,70 mg  56

(RDA-Recommended Daily Allowances– priporočen dnevni vnos)


Pakiranje: 50 mehkih kapsul.
Neto teža: 65,0 g

     
                                                                                               

Odmerjanje:

Priporočamo zaužitje 1-2 kapsul na dan.


Kontraindikacije: ne obstajajo, razen pri preobčutljivosti na sestavine.

Opozorilo:
Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


POZOR: Prehransko dopolnilo ni zdravilo in ne nadomešča zdravljenja. V primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte z izbranim zdravnikom. Če opazite kakršnekoli stranske učinke prenehajte z uporabo prehranskega dopolnila in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.


                                                                                                     

Povej svoje mnenje

Napiši komentar:

Objavi mnenje

Povej svoje mnenje

Vaš komentar je bil uspešno oddan!
 
Za nov komentar klikni
tukaj

Povej svoje mnenje

Za pisanje mnenj moraš biti prijavljen.
Prijavite se tukaj.
 
Če še niste registrirani uporabnik, se lahko registrirate tukaj.
 

Priporoči prijatelju

E-pošta pošiljatelja:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Pošlji

Pošlji sporočilo

Sporočilo je bilo uspešno poslano!
 
Za novo sporočilo klikni tukaj.
 
Redna cena:
14,29 €
Članska cena:
13,43 €
Pakiranje:
Količina:
Sorodni artikli
 
Včlani se zdaj!
Brošura IL HWA GINSENG

Na vrh


Prijava na E-novice!
Naročite se na brezplačne članke, nasvete, obvestila o akcijah in novih izdelkih.
Vprašajte farmacevta!
Imate vprašanje o hujšanju, prehrani
ali fitnesu?

Postavite vprašanja farmacevtu...
RAPID SSL
Garancija varnega nakupa. Vaša varnost nam pomeni zelo veliko in iz tega razloga vam zagotavljamo varen nakup.


Za več informacij pokličite
brezplačno številko
(od 10.00 do 15.00 ure)