Vprašaj farmacevta

07.05.2012, Andreja,

Pozdravljeni,

zaradi suma na blag antifosfolipidni sindrom naj bi v nosečnosti jedla Aspirin protect. Pred nekaj dnevi sem ugotovila, da sem noseča. Ali lahko jemljem aspirin v zgodnji nosečnosti. Ga lahko nadomestim z omega 3, ki naj bi tudi redčila kri.

Hvala za odgovor. Andreja


Antifosfolipidni sindrom


ODGOVOR: 18.05.2012, David Držečnik, mag.farm.

Uporaba zdravila Aspirin protect 100 mg lahko škodljivo vpliva na nosečnost in na razvoj plodu. Zdravila Aspirin protect 100 mg ne smete jemati v zadnjih 3 mesecih nosečnosti. O uporabi zdravila Aspirin protect 100 mg v prvih 6 mesecih nosečnosti se posvetujte z zdravnikom, ki bo presodil, ali je jemanje tega zdravila za vas primerno.

Za doseganje terapevtskih učinkov omega-3 maščobnih kislin na presnovo arahidonske kisline, bi bilo treba jemati cca. 800mg DHA in okrog 1000 mg EPA na dan. Potreben je posvet z zdravnikom.


ODGOVOR: 18.05.2012, Arno Gregorn, moderator

Spoštovana gospa Andreja,

antifosfolipidni sindrom lahko med nosečnostjo predstavlja dodatno tveganje za vas in otroka, zato je čim prejšnji posvet z zdravnikom nujno potreben. V kolikor bi se sum potrdil, vas bo zdravnik najverjetneje napotil tudi k specialistu za avtoimunske bolezni (revmatolog ali hematolog) ter na posvet z ginekologom oz. porodničarjem.

Zdravnik bo na osnovi vašega stanja in pregledov ocenil in pretehtal koristi ter morebitne posledice stranskih učinkov, ki jih ima jemanje določenega zdravila med nosečnostjo na vas in otroka ter vam določil primerno terapijo. Ne glede na stranke učinke, ki jih zdravilo lahko povzroči, jemanje določenih zdravil včasih odtehta posledice in zaplete, ki bi lahko nastali zaradi nejemanja. Ob tem je vedno potreben zdravniški nadzor.

Vpliv omega 3 maščobnih kislin na antifosfolipidni sindrom do sedaj ni bil potrjen, je pa pri jemanju čistega ribjega olja med nosečnostjo potrebna previdnost, predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina A, ki med nosečnostjo lahko škoduje. Tudi pri prehranskih dopolnilih z ločenimi omega 3 maščobnimi kislinami je potrebna previdnost predvsem tam, kjer so dodane še druge sestavine ali vitamini. Običajne doze, ki jih najdemo v prehranskih dopolnilih nimajo terapevtskih (zdravilnih) učinkov, ampak so namenjene za preventivo, torej za zmanjšanje verjetnosti, da bi se zdravstvene težave pojavile. Enak učinek lahko dosežemo tudi s pravilno in raznovrstno prehrano. Šele kadar to ni mogoče, se priporoča dopolnjevanje določenih hranil s prehranskimi dopolnili. Jemanje višjih doz od priporočenih, ki bi lahko imele terapevtski učinek, se brez zdravniškega nadzora absolutno odsvetuje.

Vsekakor je med nosečnostjo priporočljivo uživanje omega 3 maščobnih kislin, najbolje z raznovrstno hrano. Še bolj pomembno je zadostno uživanje folne kisline.

Objavili smo tudi članek o antifosfolipidnem sindromu, kjer boste našli številne informacije o tej bolezni.

Na vrh


Prijava na E-novice!
Naročite se na brezplačne članke, nasvete, obvestila o akcijah in novih izdelkih.
Vprašajte farmacevta!
Imate vprašanje o hujšanju, prehrani
ali fitnesu?

Postavite vprašanja farmacevtu...
RAPID SSL
Garancija varnega nakupa. Vaša varnost nam pomeni zelo veliko in iz tega razloga vam zagotavljamo varen nakup.
Več informacij na:
info@biolekarna.si