Vprašaj farmacevta

24.11.2012, Suzana, Celje

Pozdravljeni! Sem 5 tednov noseča in jemljem aspirin protect že 16 dni po navodilu anestezistke zaradi povišanega d-dimer-ja. Moja ginekologinja mi je svetovala naj preneham z jemanjem sama pa imam še vedno dvome, ker je le-ta še vedno 1912. Zanima me kako dolgo ga lahko jemljem oz.ali sem že naredila škodo glede na to, da sem noseča. Hvala za vaš odgovor.

D-dimer, povišana vrednost

ODGOVOR: 25.11.2012, Arno Gregorn, moderator

Spoštovana,

aspirin se ne sme jemati v zadnjih 3 mesecih nosečnosti. V prvih 6 pa se lahko jemlje pod nadzorom zdravnika. Ne delajte si prevelikih skrbi zaradi jemanja aspirina, ker je nevarnost za težave pri kratkotrajni, kontrolirani uporabi normalnih doz minimalna.

Nosečnice običajno ne prihajajo v stik z anestezisti in zato lahko samo predvidevam, da ste imeli kak kirurški poseg. Ali je bila terapija predpisana samo zaradi preventive ali imate še kakšne druge znake iz katerih bi lahko sklepali na tveganje nastanka krvnih strdkov pa iz vašega dopisa ni razvidno.

Glede na to, da vam je ginekologinja svetovala prekinitev jemanja aspirina je, če nimate nobenih drugih znakov ali faktorjev tveganja za trombozo, najverjetneje ocenila, da gre za normalno povišanje med nosečnostjo.
V vsakem primeru bi bilo dobro, da se zdravnici uskladita pri morebitni terapiji in da sta obe seznanjeni z vsemi rezultati preiskav in morebitnimi faktorji tveganja ter lahko izključita druge razloge za povišane vrednosti d-dimera razen nosečnosti same.


D-dimer je mali beljakovinski razgradni delec fibrina v krvi,ki je prisoten po fibrinolizi - raztapljanju krvnega strdka. Fibrinoliza je proces, ki preprečuje rast krvnih strdkov. Koncentracijo D-dimera v krvni plazmi ugotavljamo s krvnimi testi z namenom ugotavljanja tromboze (nastanka krvnih strdkov v žilah). Test se uporablja od leta 1990 pri pacientih, kjer sumimo na možnost nastajanja krvnih strdkov. Test ni natančen pokazatelj tromboze, pri čemer negativne vrednosti strdke izključujejo, pozitivne pa lahko kažejo na njih, čeprav ne izključno, ker je D-dimer lahko povišan tudi zaradi drugih vzrokov. Nekateri vzroki povečanega D-dimera so globoka venska tromboza, pljučna embolija, diseminirana intravaskularna koagulacija, akutna vnetja, bolezni srca, ledvic ali jeter. Povišan D-dimer opazimo tudi pri drugih bolezenskih stanjih kot na primer pri poškodbah, opeklinah, okužbah, karcinomih, po operacijah in tudi v nosečnosti.

Mejna oz referenčna vrednost za koncentracijo D-dimera je 0,5 mg/L (ista vrednost z drugimi enotami je 0,5 μg/ml, 500 ng/ml, oz. 500 μg/L).

V nosečnosti se koncentracija D-dimera veča vsako trimesečje in sicer:

D-dimer (plazma)
enota nenoseče odrasle
osebe
prvo trimesečje nosečnosti drugo trimesečje nosečnosti tretje trimesečje nosečnosti
µg/mL < 0.5 0.05 - 0.95 0.32 - 1.29 0.13 -1.7
µg/L
ng/mL
< 500 50 - 950 320 - 1290 130 - 1700

Reference:
1. Abbassi-Ghanavati M, Greer LG, Cunningham FG. Pregnancy and laboratory studies: a reference table for clinicians. Obstet Gynecol. 2009 Dec;114(6):1326-31. PMID:19935037
2. Kratz A, Ferraro M, Sluss PM, Lewandrowski KB. Laboratory reference values. N Engl J Med. 2004;351(15):1548-15632. PMID:15470219
3. Wallach, J. Interpretation of Diagnostic Tests, Eighth ed. Lippincott Williams & Wilkins, 2007

Na vrh


Prijava na E-novice!
Naročite se na brezplačne članke, nasvete, obvestila o akcijah in novih izdelkih.
Vprašajte farmacevta!
Imate vprašanje o hujšanju, prehrani
ali fitnesu?

Postavite vprašanja farmacevtu...
RAPID SSL
Garancija varnega nakupa. Vaša varnost nam pomeni zelo veliko in iz tega razloga vam zagotavljamo varen nakup.
Več informacij na:
info@biolekarna.si