Vprašaj farmacevta

25.09.2013, Aleš, Miklavž na Dravskem polju

Pozdravljeni,
že dva meseca uživam tablete Bio selen+cink. Zanima me ali moram jemanje prekiniti za nekaj časa ali lahko brez prekinitve. Sprašujem zato, ker sem nekje zasledil, da lahko cink zmanjša količino bakra, če ga uživamo dalj časa. Hvala in lep pozdrav.


Selen + cink, interakcija z bakrom in železom


ODGOVOR: 27.09.2013, Arno Gregorn, moderator


Spoštovani,

glede dolžine uporabe posameznega preparata je potrebno upoštevati navodila proizvajalca.

Sicer pa kompetitivna interakcija cinka z drugimi ioni, podobnih fizikalno-kemičnih lastnosti, lahko vpliva na absorpcijo posameznega iona. Raziskave kažejo, da je takšna interakcija možna pri prehranskih dopolnilih v visokih dozah ali pri uživanju vodnih raztopin. Pri običajnih koncentracijah prisotnih v hrani ali pri nadomeščanju običajnih priporočenih dnevnih doz, ni zaznati medsebojne interakcije cinka in na primer železa ali bakra.

Priporočena dnevna količina cinka (RDA) je sicer 10 mg, največja dovoljena količina pa 15 mg. Večje količine cinka najdemo v pustem rdečem mesu, polnozrnatih žitih in stročnicah (25-50 mg/kg hrane). Jemanje cinka v količinah do 40 mg dnevno je najverjetneje povsem varno, dolgotrajno jemanje doz večjih od 100 mg dnevno pa je zagotovo škodljivo. Smrtna doza cinka je 10-30gr.

Priporočena dnevna količiina (RDA) selena je 55 µg (0,055mg), največja dovoljena količina pa 100 µg (0,1mg). Vsebnost selena v prehrani je zelo različna glede na področje, na splošno pa veljajo za vir selena ribe, perutnina, jetra in pšenica. V Evropi s hrano dobimo manj selena kot na primer v Ameriki. Notranjost Evrope, predvsem centralna in vzhodna Evropa dobi s hrano manj selena kot obalna območja Evrope. Razlika nastane zaradi različne vsebnosti selena v zemlji iz katere se prenaša po prehranjevalni verigi do človeka. V zadnjih letih pa se ta razmerja zaradi globalizacije spreminjajo,ker hrana, ki jo jemo ni več samo lokalno pridelana. Najvišja še tolerantna zgornja dnevna količina selena je 400µg (0,4mg). Toksičnost selena nastopi pri približno 40xRDA, torej pri cca 2,2 mg.


Če smo zdravi običajno dobimo pri raznovrstni prehrani s hrano dovolj mineralov in vitaminov, kot jih potrebujemo. Če ne, jih lahko nadomeščamo s prehranskimi oziroma vitaminskimi dopolnili, kjer pa negativnih učinkov na zdravje ni pričakovati, če ne prekoračimo priporočenih oziroma maksimalno dovoljenih dnevnih doz.


Biolekarna.si

Na vrh


Prijava na E-novice!
Naročite se na brezplačne članke, nasvete, obvestila o akcijah in novih izdelkih.
Vprašajte farmacevta!
Imate vprašanje o hujšanju, prehrani
ali fitnesu?

Postavite vprašanja farmacevtu...
RAPID SSL
Garancija varnega nakupa. Vaša varnost nam pomeni zelo veliko in iz tega razloga vam zagotavljamo varen nakup.
Več informacij na:
info@biolekarna.si