Vprašaj farmacevta

21.01.2014, Petra Koželj, Ptuj

Pozdravljeni!
Stara sem 36 let, redno zaposlena. Pred 7 leti so se mi pojavile alergije na hrano, anafilaksija. Nikoli mi niso naredili konkretnih pregledov, kaj bi alergije sprožilo. Z disciplino sem hude reakcije poponoma obvladala. Pišem pa vam ker imam hude bolečine v črevesju. Ponavljajo se mi že par mesecev v ciklih , a so ta teden dosegle največjo intenziteto. Gastroenerolog je podal na podlagi pogovora meseca oktobra diagnozo sindrom razdražljivega črevesja. Ampak ker me zdaj boli v celem trebuhu od popka do reber levo in desno, in imam težave po vsaki hrani, pšenico sem zaradi suma na celiakijo izločila ...me skrbi da morda nimam slučajno kolitisa. Sem tudi slabokrvna, sintetičnega sirupa ne jemljem, popila sem že tri steklenice endovitala...iz 5 se mi je dvignilo železo v treh mesecih na 7. Na testiranju vitaminov podjetja biovis, so mi ugotovili pomanjkanje nekaterih vitaminov a, c, b1, b6, d, k. Prodali kar nekaj stekleničk, ampak sem imela težave po zaužitju, tiščanje v trebuhu. Zdaj jemljem probiotik, s prebiotikom Nutriflor, od hrane pa prenesem le proseno kašico z riževim mlekom. Imam cel kup vitaminov, za katere pa ne vem, če jh je zdaj pametno jemat, da si še bolj ne nadražim črevesja. Imela sem tudi rahlo vneto želodčno sluznico na zadnji gastroskopiji tri leta nazaj. Kaj mi priporočate zraven probiotika?
Najlepše hvala, Petra koželj


Sindrom razdražljivega črevesja, kolitis

ODGOVOR: 27.01.2014, Arno Gregorn, moderator


Spoštovana,

pri sindromu razdražljivega črevesja, gre najpogosteje za motnjo krčenja mišic v steni debelega črevesa. Debelo črevo, vključno z danko, postane preobčutljivo za dražljaje, kot so prisotnost hrane v črevesu, tesnobnost, bolezen ali stres, in se v odgovor nanje čezmerno krči, kar lahko povzroča bolečino in zaporo črevesja. Vzrokov, zakaj pride do bolezni je veliko in še vedno ne poznamo vseh. Pri nekaterih bolnikih so krive črevesne okužbe, pri drugih motnje v živčnem sistemu črevesja, pri tretjih spreminjanje njihove bakterijske flore (denimo po jemanju antibiotikov), visceralna preobčutljivost, slaba absorpcija ogljikovih hidratov, celiakija (občutljivosti na gluten).
Težave nemalokrat ne povzročajo samo fizični, temveč tudi psihični dejavniki. Zelo škodi stres, ki poveča število vnetnih celic v steni črevesja.

Trenutno še ne poznamo zdravila, ki bi pomagalo odpraviti težave zaradi vseh vzrokov, zato se predpisujejo sredstva, ki lajšajo določene težave na primer pri črvičenju, sredstva proti krčem, pri zaprtju, več vlaknin in odvajala, pri napihovanju in driski pa probiotiki.
Colifren združuje veliko število naravnih substanc, ki pokrijejo večino fizičnih vzrokov za nastanek sindroma vzdraženega črevesja. Za psihične vzroke se dodatno priporoča še IL HWA Korejski ginseng. Drugi preparati se običajno osredotočajo zgolj na posamezne vzroke in težave.
Čeprav simptomi razdražljivega črevesa sčasoma vsaj delno ali povsem izzvenijo, se poslabšanja pojavljajo vse življenje. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.

Ulcerozni kolitis, je kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene praviloma samo debelo črevo (colon in rectum). Kolitis pomeni vnetje sluznice in podsluznice debelega črevesa. Ulcerozni pa pomeni, da se tvorijo razjede, najpogosteje na vnetih predelih. Razjede lahko tudi krvavijo, kar lahko privede do slabokrvnosti. V tem primeru je priporočljivo jemati preparate z železom npr. Vitafer C. Več o ulceroznem kolitisu si lahko preberete v naslednjem odgovoru: http://www.biolekarna.si/sl/vprasaj-farmacevta/13/.

Pri ulceroznem kolitisu, številnim zelo uspešno pomagajo probiotiki Prebio, ki se jemljejo neprekinjeno in sicer v času remisije, ko ni znakov bolezni Prebio 7 in v času težav Prebio 9. Ob tem se priporoča še pitje soka Aloe Vere.

V vašem primeru bi priporočali jemanje Colifrena (v primeru sindroma razdražljivega črevesja) in probiotikov (v primeru kolitisa) ter v obeh primerih sok Aloe Vere ter preparate železa. Če po jemanju Colifrena ne bi bilo izboljšanja počutja, lahko gre tudi za kolitis. V soku Aloe Vere je večina vitaminov zato drugih preparatov z vitamini ni potrebno jemati, razen če vam jih predpiše zdravnik. Poleg preparata z železom je za boljšo učinkovitost potrebno uživati vitamin C (v Vitafer C, je potrebna količina vitamina C že dodana). Najbolje je narediti še dodatne preiskave, da boste zagotovo vedeli, če gre za kolitis in kako pravilno ravnati.

Na vrh


Prijava na E-novice!
Naročite se na brezplačne članke, nasvete, obvestila o akcijah in novih izdelkih.
Vprašajte farmacevta!
Imate vprašanje o hujšanju, prehrani
ali fitnesu?

Postavite vprašanja farmacevtu...
RAPID SSL
Garancija varnega nakupa. Vaša varnost nam pomeni zelo veliko in iz tega razloga vam zagotavljamo varen nakup.
Več informacij na:
info@biolekarna.si